multi
Afspraak osteopathie

Maak hier uw afspraak voor osteopathie.
Indien u een nieuwe patiƫnt bent, dient u zich eerst te registreren.

deSPRONG
Groepspraktijk

t. 014 70 73 90

Korte Vianenstraat 4 bus 69
2300 Turnhout

info@deSPRONG.be

bibliotheek

reflux

Osteopathie

Reflux
Bij één op de drie zuigelingen komt in de eerste levensmaanden reflux voor. Niet tegenstaande dit vaak als normaal en onbelangrijk wordt aanschouwd, kan dit toch heel wat ongemakken bij de zuigeling teweeg brengen.

Om reflux tegen te gaan moet de sluitspier tussen slokdarm en maag goed functioneren. De functie van de sluitspier is gevoelig voor de bezenuwing van de nervus vagus (tiende hersenzenuw) die ter hoogte van de schedelbasis en hoge halswervels de schedel verlaat.

Grote drukken op de schedel en hoge halswervels zorgen voor irritatie van deze zenuw waardoor reflux kan optreden. Deze drukken kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap of bevalling (gebruik van verlostang, vacuümpomp, stuitligging, epidurale verdoving waardoor controle over perskracht wegvalt,…).
Ook mechanische beperkingen ter hoogte van het middenrif (wervels, ribben, thorax en middenrif) kunnen reflux veroorzaken.


Symptomen kunnen zich manifesteren door een gulzig drinkgedrag en teruggeven na de maaltijd. Eveneens kunnen deze baby’s zich onhandelbaar en hysterisch gedragen gepaard gaand met hevige huilbuien. Veelal zijn het onrustige slapers en overstrekken ze zich vaak tijdens het platliggen.
Het veelvuldig naar buiten duwen van de tong en luidruchtig slikken kunnen eveneens wijzen
op reflux.


Als osteopaat is het belangrijk om ontstane spanningsvelden op te sporen en deze via zachte manuele technieken op te lossen. Hierbij gaat speciale aandacht uit naar volgende zones:
• N. Vagus (tiende hersenzenuw): restricties of blokkades op de schedel en bovenste halswervels worden vrijgemaakt.
• Middenrif : negatieve invloeden op het middenrif worden opgespoord. Dit heeft betrekking op alle mechanische aanhechtingen en de bezenuwing van het middenrif.
• Maag en maagingang: de relatie tussen maag en maagingang ten opzichte van de omgeving wordt nagegaan om het onevenwicht te herstellen.

Online

Bijlage

Zip bestand met meer info Download: Zip bestand met meer info